Browse By

Povezovalni UTP mrežni kabel

Kakovosten priključni in povezovalni mrežni kabel je ključnega pomena, če želite ustvariti svoje lastno domače računalniško omrežje. Toda kakšnega sploh potrebujete in iz česa je izdelan? Običajni kabli so narejeni iz dveh vodnikov, prekritih z izolacijo. Takšni dvojni vodniki so združeni v večparne žice. Te pa so prekrite z zaščitnim ovojem.

mrežni kabel utp

Področje uporabe žice se določi glede na vrsto izolacije in zaščite, odvisno pa je tudi od vzvratnega nagibanja parov in materiala zunanjega premaza. V spletni trgovini TechTrade: https://www.techtrade.si/mrezni-ftp-sftp-utp-prikljucni-kabli lahko izbirate med celo množico kabelskih povezav različnih tipov. Najkakovostnejši mrežni kabel znamke Digitus ima mehko žico in 100 % bakreni prevodnik in je namenjen za domačo uporabo in za pisarne. Poleg tega je v ponudbo vključena 15-letna sistemska garancija.

Kako je sestavljen mrežni kabel?

Ko gre za bakrene prevodnike, morate biti pozorni na zaščito, ki jo mora mrežni kabel imeti. Da se ne bi izgubili v morju zapletenih tehnoloških izrazov, si v nadaljevanju preberite več o pomenu posameznih izrazov.

mrežni kabel

Zaščita v kablu je v vlogi ovire, ki ščiti mrežni kabel proti elektromagnetnim motnjam (EMI – iz angl. ‘electromagnetic interference’) in radio-frekvenčnim motnjam (RFI – ‘radio frequency interference’), obenem preprečuje presluh med pari žic oziroma sosednjimi vodniki. Ravno tako preprečuje nastanek motenj med signalom iz kabla in opremo, ki ga obdaja. Različne stopnje zaščite nudijo cel niz različnih prednosti, ki so primerne za posamezne načine uporabe.

Različni tipi za različne načine uporabe

Najpogostejša in hkrati najosnovnejša metoda kabelske konstrukcije je UTP (iz angl. ‘unshielded twisted pairs’). Kot že ime pove, gre za nezaščiteni oziroma neoklopljeni kabel. Pri takšni strukturi mrežni kabel tvori par žic, ki sta med seboj prepleteni oziroma zasukani. Sam simetrični zasuk žic ustvarja uravnovešen prenos signala in pomaga zmanjševati šum in EMI.

Različne stopnje zasukov pa zmanjšujejo tudi presluh. UTP mrežni kabel je najcenejša različica povezovalnih kablov. Poleg teh lahko na spletni strani podjetja TechTrade najdete tudi FTP in SFTP različici, ki se najpogosteje uporabljata za vzpostavitev domačega ali pisarniškega računalniškega omrežja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *