Browse By

Razlogov za ultrazvok trebuha je veliko

Za slovensko zdravstvo danes čisto vsi vemo, da se na veliko varčuje in to tudi takrat, ko človek potoži pri zdravniku za bolečinami v trebuhu. Velikokrat splošni zdravnik ne more sam določiti, kaj je razlog za bolečine v trebuhu in potem najprej pošlje na pregled k specialistu, kjer pa so čakalne dobe izredno dolge. Kljub temu pa se kasneje specialist odloči zgolj za ultrazvok trebuha, še največkrat pa se le – ta odloči za ultrazvok trebuha in sečil, da se izloči tudi mehur kot razlog za bolečine.

Glede na to bi bilo vsekakor najbolj smiselno človeka poslati najprej na ultrazvok trebuha in sečil, kjer so tudi čakalne dobe, vendar pa tako človek čaka samo na enega specialista, ki lahko velikokrat že ugotovi, kaj je razlog za boleč trebuh. Vendar pa samo bolečine niso tiste, zaradi česar se je smiselno odločiti za ultrazvok trebuha. To so tudi tipne spremembe, prebavne motnje in motnje pri uriniranju, poškodbe trebuha, slabokrvnost in pa tudi »čudni« laboratorijski izvidi vode in krvi, pa tudi izgubljanje telesne teže.

Žal pa je tako, da kljub vsem tem indikacijam osebni zdravniki velikokrat prekomerno varčujejo in se ne odločijo za ultrazvok trebuha, pa čeprav bi lahko s tem preprečili ogromno nekih kasnejših komplikacij in nepotrebnih zapletov, ki lahko vodijo v zelo resna zdravstvena stanja. Kljub temu, da je torej ultrazvok trebuha povsem neinvazivna preiskava, pa lahko z njo odkrijemo polno nekih bolezenskih stanj, rezultati pa so znani že ob sami preiskavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *