Browse By

Samoplačniški ultrazvok dojk: hitro in zanesljivo do prave diagnoze 

Ultrazvok dojk je povsem varna in neboleča diagnostična preiskava, s katero iščemo morebitne nepravilnosti v tkivu dojk ter prve znake rakavih obolenj. Ultrazvočni pregled, ki ga izvede izkušen specialist radiologije, za razliko od drugih radioloških preiskav ne vključuje ionizirajočega sevanja in je zato primeren tudi za nosečnice ter doječe matere. Uporablja se ga kot dopolnilno ali samostojno preiskavo, priporoča pa se ga predvsem ženskam, ki spadajo v ogroženo skupino – starejšim in tistim, ki imajo v ožjem družinskem krogu obolele za rakom dojk ali rakom na jajčnikih.

ultrazvok dojk

Cenovno dostopen samoplačniški ultrazvok dojk v diagnostičnem centru Ultralab vam omogoča, da se izognete dolgim čakalnim vrstam in hitro pridete do pravilne diagnoze.

Kako poteka ultrazvočna preiskava dojk? 

ultrazvok dojkZa ultrazvočni pregled dojk posebne priprave niso potrebne, pomembno pa je, da ženska na preiskavo prinese vse predhodne izvide, ki jih ima, da izkušeni radiolog v diagnostičnem centru le-te primerja s svojimi ugotovitvami. Ob preiskavi ženska sleče zgornji del oblačil ter se z dvignjeno roko uleže na bok ali hrbet. Zdravnik, specialist radiologije, na pregledovane dele dojk nanese gel na vodni osnovi ter s posebno sondo drsi po določenih predelih dojk. Na monitorju zdravnik – kot tudi pacientka – spremljata živo ultrazvočno sliko tkiva prsi. Ultrazvok dojk, sicer povsem neinvazivna preiskava, traja približno 20 minut.

Samoplačniški ultrazvok dojk kot samostojna ali dopolnilna preiskava 

Ultrazvok dojk ni nadomestilo za mamografijo, ključno diagnostično metodo, s katero odkrivamo raka na dojkah. Kot samostojna preiskava je ultrazvok dojk primeren predvsem za ženske pred 40. letom starosti, pri katerih je zaradi večje gostote dojk učinkovitejši pregled – z mamografijo v gostem tkivu namreč težje razločimo manjše tumorje od normalnih žleznih tkiv. Ultrazvok pa je primeren tudi kot dopolnilna preiskava k mamografiji za ženske, starejše od 45 let. Določena področja prsi so namreč pri mamografiji slabše vidna, enako z njo ne moremo odkriti vseh vrst rakov na dojki – kar od 10 – 40% rakavih obolenj dojk namreč lahko odkrijemo z ultrazvočno preiskavo, trdijo pri podjetju Ultralab.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *